Followers

Saturday, January 1, 2011

.::MaNisNya SiLLaH KeRaNa AllaH::. =)

Bismillahirrahmanirrahim,,
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani..

Manisnya ukhwah kerana Allah..=)
Kita ditegur kerana ALLAH,
Kita disayangi kerana ALLAH,
Kita dimarahi kerana ALLAH,
 Kita bersama untuk berjuang kerana ALLAH..
Semuanya kerana ALLAH..Airmata ini gugur lagi kerana terkenangkan dosa2.. =(
Terampunkah dosa itu??
Saya sendiri tidak pasti..
Terimakah DIA akan taubat itu??
Saya sendiri tidak pasti..
Namun cahayaNYA itu kian jelas menyinari jalan2 jihad ini..
Saban hari diri ini dicurahkan peringatan daripada insan2 yang berkehendakkan redha Illahi..

Manisnya ukhwah kerana Allah..
Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing..
Rasulullah pernah bersabda, " Tidaklah dikatakan kamu beriman sehinggalah kamu mengasihi aku dan para saudaramu melebihi kamu menyayangi dirimu sendiri"..

Kadang2 saya sendiri rasa berat sangat untuk laksanakan amanah ni..

Perintah Allah sering dilalaikan, pinta Rasulullah sering dilupakan..
Hati ibu bapa sering terluka, perasaan para sahabat sering tercalar..
Hina sangat rasa diri ni..

Hablum minAllah, wa hablum minAnnas..

Untuk memperkukuhkan hubungan dengan Allah,diri ini perlu sentiasa pelihara hubungannya dengan sekalian manusia dan makhluk ciptaanNYA..

Biarpun kita pernah dilukakan seseorang, namun janganlah pernah ada benci kerana sifat memaafkan adalah semulia sifat.. Baik kesalahan yang dia lakukan itu besar ataupun tidak, maafkanlah insan itu dengan rela dan seikhlas hati.. Ambillah sebaik-baik ibrah yang Allah ingin tunjukkan kepada kita.. Dia menyayangi kita ada asbabnya dan dia membenci kita ada juga asbabnya tersendiri.. Yang membezakan hanyalah samada ianya kerana kebaikan ataupun kejahatan.. Masakan Allah sengaja menguji kita sebegitu rupa walhal disebaliknya terselit sebesar-besar hikmah untuk kehidupan kita.. 


Dan diingatkan juga buat diri ini, jagalah ukhwah mu dengan sesiapa sahaja demi menjaga hubunganmu dengan Allah s.w.t.. Diri kita sendiri perlu dibaiki terlebih dahulu sebelum menasihatkan atau memperbetulkan orang lain.. Kekurangan seseorang itu boleh jadi penyempurna hidup kita dan mungkin juga kesempurnaan seseorang itu boleh jadi pendorong buat diri kita.. Demi memelihara kepentingan agama, biarlah kita ber"husnun zhon" terhadap seseorang itu k.. Baik buruk niat seseorang itu, hanya Allah yang tahu.. Selalulah kita pinta padaNYA agar ditunjukkan kita jalan yang benar dan biarlah jalan yang kita pilih itu mampu disuburkan dengan cahaya keimanan yang terang lagi nyata..=)

Biar dengan siapa sahaja kita bersahabat, bergaul mahupun bertukar pandangan, biarlah ikatan itu ikhlas dan benar-benar berlandaskan syariat Islam.. Mungkin dahulu pergaulan kita pernah tersasar jauh daripada landasan yang diteteapkan syariat, namun masih belum terlambat untuk kita lakukan anjakan dan perubahan.. Pesan buat diriku, berubahlah ke arah kebaikan demi memperoleh kehidupan yang bahagia selepas kematian..
Untuk para sahabiah semua, tonton dan hayatilah video ni,, Ianya tentang kepentingan kita dalam menjaga hubungan dengan manusia.. Semoga segala yang bermanfaat dapat dikongsi bersama.. =)
wassalam,,
nurislamfiqalbi,, =)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...