Followers

Wednesday, June 16, 2010

,,KiSaH iTu,,

Bismillahirrahmanirrahim,, dgn namaNYA ak mulakan bicara,,

hujan renyai turun membasahi bumi,,
jiwa romantis la pulak,, =)
herm,, petang2 ni ditambah lak hujan renyai,, rasa sayu dan sepi je hati ni,,
dah la memang sensorang je duduk kat rumah nie,,
sedih la pulak,,
tadi ada mesej masuk,,
dari junior2 sekolah dulu,,
macam2 yang diorang tanya,, 
rindunya akak kat adek2 semua,,
entah dapat jumpa lagi ke tak,,
insya'Allah kalau iman kukuh, amalan teguh, jumpa di syurga lah kita andai diizinkanNYA,,amin,,

di bulan REJAB bulan baik ni,, rasa hina sangat diri ni dihadapan sang PENCIPTA,,
apa yang saya tahu, bulan REJAB ni bulan Allah,,
so tingkat2 kan lah amalan kita eh,, =)

bila terkenang je kenangan2 sekolah dulu, mula air mata nie nak mengalir,,
terkenangkan dosa2 lama,, terkenangkan jihad sama2 dengan kawan2 dulu,,
herm,, nak di jadikan cerita, saya yang sekarang ni jauh berbeza dengan saya yang dulu,,
dulu saya lagi banyak jahatnya dari saya yang sekarang,,
Allahuakhbar,, tuhan je yang tahu betapa hati ni menyesali kesilapan2 dulu,,
dari form1 sampai la form3, saya ni memang geng anti-pengawas,,
konon2 hebat sangat la geng ni dulu,,
tapi tak sedar yang peraturan sekolah tu selagi tak bercanggah dengan hukum ALLAH wajib dipatuhi,,
entah la mana silapnya didikan dan ajaran yang saya terima sejak kecil,,
cukup sempurna didikan dan kasih sayang yang mak n abah curahkan,,
cukup telus nasihat dan teguran yang dituturkan,,
entah mengapa saya masih tak sedar-sedar waktu tu,,
time form 1 banyak gaduh dengan kengkawan,,
gadoh sana, gaduh sini, gaduh situ,,
haih,, cam bebudak,, memang bebudak agi pun time tu,,
tapi Alhamdulillah Allah da tetapkan di Luh-Mahfuz untuk saya belajar sesuatu yang saya belum pernah dapat di smka ni,,
saya ni tak la tergolong dalam golongan2 student yang kene aim ngan cikgu2,, 
tapi tetap kene aim dengan ALLAH and malaikat yang duduk kat kiri kanan bahu ni,,
study malas,, asyik ngantok je,, entah bila nak berkat nya ilmu yang dapat kat skola,,
barang2 haram (barang yang dilarang bawa ke sekola ye) saya bawak,,
dengan scanner nya (time tu tak dak duit nak beli mp3,,hehe), novel la,,
apa entah lagi,, tapi macam2 la yang saya and member bawak dulu,,
siap sorok2 kat tempat rahsia lagi time pengawas buat spotcheck,,
mau tak takut kalau kantoi ngan diorang,,

bila PMR da dekat mula la cuak nak study,, takut orang ramai yang tak redha dengan kita,,
takut Allah tak makbulkan doa2,,
takut sangat kalau mak ngan abah kecewa,,
tu la,, awal2 tak nak study,, padan muka kat diri senirik la jugak,,
segala solat sunat suma la saya buat,,
sunat taubat, sunat qobliah ba'diyah, qiamullail dengan kengkawan lain,,
memang time tu kesedaran nak insaf tu cepat je menjengah hati ni,,
mula la nangis menyesal kenapa dari dulu lagi tak taubat,,
istighfar banyak2 time tu,,
hati mula redha,,
mungkin ini lah masa nya untuk berubah,,
"la yukallifullahu nafsan illa wus'aha"
tidak ALLAH uji seseorang itu melainkan atas kemampuan nya sendiri,,
Allahuakhbar,, Allah masih sayang saya,, exam punya exam,,
hati cuak bagai nak gila, jawab jugak la suma soalan yang keluar,,
Alhamdulillah,, di hari ambil result PMR,, 
Allah kurniakan saya kejayaan setimpal dengan usaha saya,,
time tu rsa rendah diri and malu sangat kat Allah,, 
saya banyak sangat wat dosa n salah tapi Allah tetap mengizinkan saya untuk mencapai kejayaan,,
SUBHANALLAH,,betapa kasihnya Allah pada hambaNya,,

masuk form 4,, saya mula tanam azam baru,, 
tak nak langgar peraturan da,,
and Allah da tetapkan saya dilantik jadi prefect sekolah,,
haaaaaaaaa,, waktu tu baru la saya tau macam mana rasa nye
kene boikot dengan bebudak sekola,, sedih sangat time tu,,
bila form kita senirik tak nak bagi kerjasama,,
tapi Alhamdulillah bila ada peristiwa yang menimpa form kitorang,,
Allah satukan hati-hati kami,,
teguh bersama2,, tak abaikan satu sama lain,,
bila ada yang bermasalah, sama2 kami tolong and tunaikan hak sebagai kawan,,
Alhamdulillah saya dikurniakan sahabat2 yang cukup membuatkan diri ni semangat untuk belajar,,
dan pada masa yang sama saya diamanahkan menjadi naqibah untuk menjaga adik2 form 1 yang baru masuk sekolah ni,,
bayangkan la saya n sowang member kene jaga anak2 owang seramai 12 owang dalam dorm kami tu,,
dah la tak kenal,,
first time lak tu dapat 12 owang adik perempuan on d spot,,
haha,,
macam2 kerenah diorang ni,,
ada yang homesick,,
ada yang cepat sakit,,
ada yang cepat sangat touching,,huhu,,
da la saya tak pernah ada pengalaman jaga adik pompuan nie,,
bedal je la apa yang patut,, (bedal benda baik je =)

 satu je yang saya tanam dalam diri nie,,
saya tak nak diorang jadi macam saya yang dulu,,
n saya rasa bahgia sangat time tu bila saya dapat turunkan ilmu yang bermanfaat untuk diorang,,
sabda Rasulullah,' ballighu anni walau ayah,"
"sampaikan dariku  walau satu ayat",,
Alhamdulillah segala tunjuk ajar saya n member berhasil,,
ukhwah sesama kitorang kukuh sangat,,
da macam adik beradik kandung da,,
diorang kene hafal certain2 surah n jenuh jugak la saya n member nak didik diorang ni,,
bukan risau kalau diorang tak dapat hafal,,
tapi risau kalau ilmu yang kami sampaikan ni salah,,
Allahuakhbar,,lepas satu, satu lagi ujian yang datang buat diri ni,,
tapi kami dua2 orang syukur sangat jadi naqibah diorang,,
adik2 ni suma sangat memahami kitorang,,
kitorang dua2 prefect sekolah,,
selalu kene handle event dengan cikgu2,,
jaga disiplin murid2,,
kengkadang tu sampai balik prep malam pon lambat,,
ngantuk, tak sempat nak tengok adik2 nie,,
kengkadang tu time baca Al-Mulk pun kitorang dua nie leh lak terlena,,
aduih,, teladan buruk ni,,
tak baik tak baik,,
setiap kali lepas baca Al-Mulk,kitorang yang naqibah ni selalu nya ambil kesempatan untuk tanya camne study diorang, camne ukhwah diorang, da lei hafal surah ke belum,, macam2 la,,
kira sebelum tido da jadi inspector police tak bergaji lak,, huhu,,
walau macam mane pon kerenah diorang, saya tetap sayang kat adik2 ni semua,,
banyak benda yang diorang buat menyedarkan saya,,
adakalanya saya sampai menangis terkenang kat adik2 ni,,
yang paling mengayat hati saya bila diorang buat suprise untuk celebrate besday saya,,
Allah,, tuhan je yang tahu betapa terharu nya saya time tu,, nangis la pulak,,
amalan kitorang lepas baca Al-Mulk kitorang akan salam ukhwah dan bermaaafan each other,,
ada satu hari tu saya n member da letih sangat sampai tertidor terus lepas bacaan Al-Mulk,,
terus terlena kat lantai,,
yang paling mengharukan hati ni diorang sambut tangan kami yang tengah tidur2 ayam ni,
diorang salam n cium kiri kanan pipi kitorang,,
Ya Allah,, sayang jugak adik2 ni kat kami yang jaga diorang ni,,
isk3,,,
kadang2 bila ada yang berkelahi, saya n member cepat2 betulkan keadaan,,
sampai satu hari ini 5 orang adik dorm kitorang ni gaduh,,
Ya Allah,, apa lagi la yang tak kena dengan adik2 ni,,
saya n member da tak senang duduk,,
susah hati tengok adik2 ni masing masam muka,,
kami pon apalagi panggil 5 orang tu duduk depan kami,,
saya tanya apa punca gaduh,,
senyap je,, sorang pun tak nak bagitau,,
lama da sabar ni,,
senyap jugak,,
haih,, ap lagi,, ternaik jugak la tangan ni kat pipi diorang,,
slow je,, semut gigit lagi sakit,,
menitik air mata diorang,,
saya ap lagi nangis sekali la,,
saya tak nak adik2 ni gaduh,,
saya tak suka,,
saya tak nak diorang jadi macam saya yang dulu,,
tunduk je kepala adik2 ni,,
kesian la pulak,,
then diorang terus terang,,
rupa2 nya ada yang tak puas hati,,
Allah,, macam2 la adik2 ni,,
budak2 kan,, cepat sikit bab2 merajuk ni,,
saya n member apa lagi,,
tazkirah panjang lebar la,, sowang2 kene,,
last skali kami mintak maaf kat adik2 ni diorang pun janji tak nak ulang da,,
ha,,, tau pun tak nak gaduh da,,
kalau awal2 tak gaduh tak de la kene marah free2 je,,=)

buat semua adik2 dorm akak,,
akak sayang kat adik2,,
anisah, alin, teha, asma', jaja, syira, nailah, hawa, ain, iqa, izah n wani,,
sampai bila2 pun akak takkan lupakan adik2 semua,,
thankz to Allah for sending me all of u my dearest sister,,
segala budi baik adik2 selama ni akak tak mampu nak balas,,
hanya doa akak n redha Allah akan ukhwah kita semua ni akan mengiringi adik2,,
adik2 semua jangan sesekali cepat putus asa dan kalah dalam perjuangan,,
ingat,, "innallah maa as'sabirin"
sesungguhnya Allah bersama orang2 yang sabar,,
adik2,,
jadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai tunjang kehidupan,,
teguhkan imanmu dengan ibadah yang khusyu',,
basahilah lidah mu dengan Zikrullah,,
andai kamu dalam keresahan dan kesusahan,,
ingatlah Allah sentiasa bersamamu,,
'ala bizikrillah tatmainnal qulub"
dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang,,
adik2,, teruskan lah perjuangan suci,,
jangan biarkan air mata ayahanda dan bonda mengalir kerana kegagalanmu,,
tapi biarlah air mata itu mengalir kerana menyambut kejayaanmu,,
jangan hampakan harapan orang tua mu,,
ketahuilah bahawa redha Allah itu sentiasa bersama redha kedua ibu bapa mu,,
adik2 ku sayang,,
kenangan bersama adik2 semua takkan akan lupakan sehingga akhir hayat ini,,
adik2 semua banyak mengajar akak erti sebuah kehidupan,,
ukhwah yang terbina ini lahirnya dari dasar kasih sayang dan hormat antara kita,,
apa yang penting,,
"JANGAN TINGGAL KAWAN K,"
doa akak akan sentiasa mengiringi jalan dan liku2 kehidupan adik2 semua,,
salam sayang dan rindu buat kamu semua,,
uhhibukum fillah ya akhwati!!


ukhwah fillah abadan abada,,
wassalam,,
nurislamfiqalbi,,

3 comments:

Hamba Ilahi said...

menarik kisah ni.

ifti_siddiqi said...

salam to hamba ilahi,, ni sekadar coretan kenangan dulu2,, hehe,, tak ada apa yang menarik,, terkenang adik2 ana,,=(

Anonymous said...

utk mrk yg da mrase jd akk,,akn fhm sgale bnde ni..'tanak dy0rang jd cam kite',,,kan3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...